Microsoft Cloud Adoption Framework eli CAF

Microsoftin Azure on mielestäni julkipilvistä parhain. Tästä johdettuna on todettava, että Microsoft Cloud Adoption Framework for Azure on myös parhain. 

Mielestäni Microsoftin Azure on julkipilvistä parhain, kuten tapaan kollegoilleni mainita. Väite ei ole ihan tuulesta temmattu, sillä erityisesti vuonna 2020 on ollut selkeästi havaittavissa Azuren kasvun jatkuva kiihtyminen kun suuret ja perinteisemmät yritykset ovat heränneet aloittamaan pilvimatkaansa.

Vaikka vielä odotamme tietoa COVID-19:n vaikutuksista pilvimarkkinoihin, voinemme ennustaa, että trendi ei ole ollut laskeva vaan päinvastoin eksponentiaalisesti kasvava. Vaikea uskoa, että Azuren kilpailijat olisivat pysyneet kasvussa mukana samalla kasvukäyrällä kuin Azure, johtuen Microsoftin vahvasta markkina-asemasta mm. Office- ja Teams-tuotteiden kanssa. Tästä johdettuna on todettava, että Microsoft Cloud Adoption Framework for Azure on myös parhain.

Mikä CAF sitten on?

CAF on ns. framework, jonka avulla yritykset voivat ottaa Azuren julkipilvipalveluita omaan käyttöönsä. Se auttaa mm. yrityksen pilvistrategian luomisessa, jonka jälkeen yrityksellä on selkeä tahtotila, suunnitelma ja vaaditut osaamiset suunnitelman toteuttamiseen. CAF tarjoaa myös erilaisia seurantatyökaluja, joiden kanssa matkaa pilveen on hyvä tarkistella.

CAF on jaettu seuraaviin osa-alueisiin, joita pilvimatkalla pitää ottaa huomioon:

  • Strategy
  • Plan
  • Ready
  • Migration
  • Innovation
  • Governance
  • Manage

Näiden osa-alueiden sisällä olevien päätöspolkujen ja tehtävien on tarkoitus varmistaa, että pilvimatka aloitetaan ja suoritetaan oikein. Julkipilven käyttöönotosta tulee äkkiä sekamelska, kun pilveä aloittaa hyödyntämään liiketoiminnan ketterimmät tiimit ilman yrityksen määrittelemiä yhteisiä pelisäveliä.

Useimmiten pilvimatka alkaakin yhden tiimin tarpeista ratkaista jokin tietty ongelma, johon sisäinen IT-osasto ei kykene vastaamaan tarpeeksi nopeasti tai sisäinen ratkaisu on liian kallis, jolloin tiimi kääntyy julkipilvipalveluiden puoleen matkalaskun muodossa. Onnistumiset kantautuvat muiden tiimien korviin kulovalkean tavoin ja hekin haluavat osansa.

Kuitenkin seuraavan tiimin tekemät fundamentaalit ratkaisut ovat hieman erinäköiset kuin edellisen ja niin edespäin, jonka jälkeen yrityksessä on vahvaa vetoa pilveen ja auttamaan pyydetään IT-osastoa. IT-osastolta puuttuu tässä vaiheessa pilviosaaminen, mutta liiketoiminta tarvitsee apua heti.

Oikein toimivat yritykset hyödyntävät tässä kumppaneita, kuten Solitaa, auttamaan pilvimatkan eri vaiheissa kuten pilvistrategian määrittelemisessä, pilvenhallintamallin luomisessa sekä varsinaisessa pilven haltuunotossa. Solita pohjaa tekemisensä julkipilvipalvelun tarjoajien frameworkkeihin, kuten Cloud Adoption Framework for Azureen. Näin varmistetaan että Solitan ratkaisut kestävät kehitystä ja ovat myös tulevaisuudessa uusiin parhaisiin käytäntöihin omaksuttavissa.

Miksi kerrot tästä nyt?

Microsoft julkaisi viimeviikolla CAFiin ns. Enterprise Landing Zone -osuuden, joka tuo Microsoftin Azure -referenssiarkkitehtuurin suurille yrityksille. Nyt myös enterprise-yritykset voivat aloittaa pilvimatkansa systemaattisesti noudattaen Microsoftin suosituksia.

Miten aloitan?

Azuren aloitus ja CAFin hyödyntäminen on helppoa. CAF on täysin ilmainen ja pääasiassa dokumentaatiota, jota voi lukea Microsoftin sivuilta täältä.

Azuren aloittamiseen erittäin hyvä tapa on ottaa yhteyttä Microsoftin Azure-partnereihin, kuten Solitaan, tai vaikka minuun suoraan. antti.heinonen@solita.fi

Antti Heinonen