Mitä olet aina halunnut tietää Solitan pilviasiantuntijan arjesta?

Millaista arki Solitalla ja Cloud-tiimissä on? Rekrytapaamisissa ja keskusteluissa hakijoiden kanssa nousee esille mitä erilaisimpia kysymyksiä ja ennakkokäsityksiä siitä, millaista meillä on olla töissä. Pyysin Cloud Services -tiimistämme Helinä Nuutisen Helsingin toimistolta vastaamaan joihinkin yleisimpiin ennakko-olettamuksiin. Helinä voi olla joillekin Solitalle hakeneista tuttu kasvo Cloudin teknisistä haastatteluista.

 

Kerrotko Helinä alkuun hieman itsestäsi?

Olen ollut Solitalla nyt vuoden verran Cloud Service Specialistina Cloud Services -tiimissä ja ennen Solitaa työskentelin perinteisempien konesali- ja verkkopalveluiden parissa. Olin kiinnostunut erityisesti AWS:stä ja DevOps -hommista, mutta silloisessa työpaikassani paino oli vähän erilaisissa tehtävissä. Osallistuin Solitan järkkäämään AWS-koulutukseen ja päädyin tänne töihin vähän tajuamattani.

Tällä hetkellä työskentelen osana media-alan asiakkaan operointitiimiä – koronasta johtuen työskentelemme tällä hetkellä omilla kotitoimistoillamme totutellen uuteen arkeen. Tiimikavereina minulla on viisi huippufiksua ja sitäkin mukavampaa tyyppiä, joiden kanssa normaalisti istuisin maanantaista torstaihin asiakkaalla toimistolla. Tiimimme tarkoitus on kehittää ja tarjota työkaluja ja operointitukipalvelua kehitystiimeille. Kehitämme ja ylläpidämme yhteisiä operointiin liittyviä komponentteja kuten koodipohjaista infraa Terraformilla ja Ansiblella, logien hallintaa Elasticsearch Stackillä sekä DevOps -työkaluja ja monitorointia.

Remote work Nuutinen Remote work Nuutinen

Vapaa-aikaani kulutan tyypillisesti ulkoilemalla Länsi-Helsingin suunnalla, ylläpitämällä ikkunalautapuutarhaani sekä kyhäilemällä erilaisia käsityö- ja koodausprojekteja. Tosin viimeaikoina energiaa tietokoneella olemiseen töiden ulkopuolella on ollut aika vähän.

Ja sitten väittämiin: ovatko seuraavat asiat totta vai tarua?

#1 Solitan Cloud-tiimissä tehdään töitä pelkästään pilvipalveluiden parissa eikä tehtävissä pärjää, jos ei osaa esimerkiksi AWS:ää.
Käytännössä tarua. Solitan toteuttamat uudet hankkeet toteutetaan julkisessa pilvessä (AWS, Azure, GCP), jos palveluiden ylläpitoon ei liity regulaatioista riippuvia syitä. Näitä reguloituja ympäristöjä tuotamme kumppanimme kanssa yksityisestä pilvestä. Solitalla pärjätäkseen ei tarvitse olla AWS-ympäristöjen syväosaaja – kiinnostus ja tausta vastaavista tehtävistä perinteisempien IT-ympäristöjen puolelta on todella hyvä alku. Jos löytyy kiinnostusta jotain pilvialustaa kohtaan niin meillä on oppimispolkuja, ihan oikeita pienempiä projekteja, tai yksittäisiä taskeja.

Useat työkaverimme ovat opetelleet julkisen pilven salat ja suorittaneet sertifioinnit Solitalla työskennellessään – meillä todellakin oppii työssä.

#2 Solitalla tehdään paljon töitä asiakkaan tiloissa.
Totta ja tarua, sekä että. Cloud-tiimissä asiakkaan tiloissa ei juurikaan istuta täysipäiväisesti, tässäkin otetaan huomioon työntekijän omat preferenssit. Itse viihdyn asiakkaalla varsin mukavasti. Perjantait meillä on esimerkiksi pyhitetty ns. toimistopäiviksi, jolloin voi hyvällä syyllä tulla moikkaamaan muita solitalaisia ja niitä naamoja, joita ei normaalisti tapaisi.

Jos rooli painottuu konsultointiin, silloin ollaan toki enemmän asiakkailla ja tekemiseen kuuluu myös myyntiä avustavaa työtä. (Toim. huom. Asiakkaan toive läsnäolosta heidän toimistollaan on vaihtelevaa ja tietyissä projekteissa lisääntynyt viime aikoina. Tästä käydään kuitenkin aina keskustelu jo rekrytointivaiheessa, jotta hakijan toive tiedetään ennen Solitalla aloitusta.)

#3 Solitalla ei tehdä omaa tuotekehitystä.
Käytännössä tarua, tehdään meillä sitäkin. Meillä on ainakin ADE (eli Agile Data Engine) ja WhiteHat. Meidän Cloud Services -tiimissä kehitetään omaa monitorointistäkkiä eli “sisäistä kehitystäkin” on. (Toim. huom. Solitalla valtaosa liikevaihdosta tulee konsultoinnista ja asiakasprojekteista, mutta meillä on jonkin verran myös omaa tuotekehitystä. WhiteHatin ja Agile Data Enginen ohella esimerkiksi Oravizio. Näiden osuus kokonaisuudessaan on noin 2 MEUR, kun koko Solitan liikevaihto oli 2019 noin 108 MEUR.)

#4 Cloud-tiimissä pitää osata koodata.
Tavallaan. Superkoodari ei tarvitse toki olla ja tähän vaikuttaa myös millaisia projekteja on kiikarissa. Cloud Services -tiimissä kuitenkin kaikki infra rakennetaan koodina, kehitetään paljon meidän monitorointipalveluita ja koodaillaan yleishyödyllisiä työkaluja. Muun muassa Ansible, Python Terraform ja Cloudformation on meillä kovassa käytössä, joten skriptaus- tai koodaustaidot on ehdottomasti eduksi.

#5 Tiimi on hajallaan monella eri paikkakunnalla ja töitä tehdään paljon etänä.
Tavallaan totta. Helsingistä, Tampereelta ja Turusta löytyy useampia cloudilaisia ja väittäisin, että toimistolta löytyy yleensä seuraa. Etänä voi toki tehdä niin paljon kuin projektit sallii, mutta itse tykkään käydä kerran viikossa toimistolla moikkaamassa muita solitalaisia. Hajanaisuutta helpottamaan tiimin uutisia ja yhteisiä asioita käydään läpi bi-weeklyissä ja paikkakuntakohtaisissa keskusteluringeissa kuulostellaan epäformaalisti tiimiläisten fiiliksiä.

Remote work Nuutinen

#6 Minulla on pitkä tausta konesalimaailmasta, mutta julkipilvi on alkanut kiinnostaa. Solitalla ilmeisesti koulutetaan näihin asioihin?
Totta. Meillä järjestetään yrityksen sisäisiä oppimispolkuja, jos esimerkiksi kiikarissa on uusi sertti tai muuten vain teknologian opiskelu kiinnostaa. Näistä saa myös hyvää vertaistukea ja painetta päntätä, kun opiskelu tapahtuu samassa rytmissä muiden kanssa. Kuten aiemmin tuli todettua, julkipilvitekeminen on meillä pääosassa ja suunta vain vahvistuu tulevaisuudessa. Tärkeintä on kiinnostus ja motivaatio oppia uutta ja työskennellä julkipilven parissa. (Toim. huom. Toteutamme myös aika ajoin julkisia ja maksuttomia koulutusohjelmia eri teknologioiden ja taitojen pariin.)

#7 Suurin osa Cloudin julkipilviprojekteista on AWS-projekteja?
Totta. Mulla ei ole lukuja tähän, mutta AWS on isoin meidän julkipilvitekemisestä tällä hetkellä. Azure-projekteja olisi tarjolla, jos meillä olisi tekijöitä. (Toim. huom. Azuren osuus kasvaa vauhdilla asiakaskunnassa ja olemmekin nyt hankkimassa tiimiin lisää Azure-osaamista sekä rekrytoimalla uusia osaajia että tarjoamalla nykyisille tekijöille mahdollisuutta oppia ja työskennellä Azure-projekteissa.)

#8 Niin oliko Solitalla toimisto ja Cloud-tiimiä myös Turussa?
On! Meitä cloudilaisia on siellä jopa kuusi: neljä Cloud Services -tiimiläistä mukaan lukien alihankkijat sekä Antti ja Toni, jotka tekevät pilvipalveluihin liittyvää konsultointia. En ole Turun toimistolla itse käynyt, mutta kuulemma varsin hyvä meininki. (Toim. huom. Solitalla on Suomessa 5 toimistoa – Tampere, Helsinki, Oulu, Turku ja Lahti – ja cloudilaisia on tällä hetkellä muualla paitsi Oulussa ja Lahdessa.)

#9 Solitalla on yksittäisten tekijöiden myymistä – ollaan siis paljon asiakkaalla yksin?
Pääosin tarua. Tämä vaihtelee Cloudissa projekteittain: osa vaatii silloin tällöin asiakkaan lähellä oloa, mutta paljon voi tehdä joustavasti konttorilta tai etänä, ketään ei asiakkaalle yksin pakoteta. Töitä tehdään sekä yksin että tiimissä, tämäkin riippuu pitkälti projektista ja työntekijän omista preferensseistä.

#10 Solitalla ei ole laskutukseen perustuvaa bonusta.
Totta. Jos on, niin mulle ei ole tällaisesta kerrottu. (Toim. huom. Solitalla asiantuntijoiden palkkamallina on kuukausipalkka.)

#11 Solitalla tehdään vaan julkisen puolen palveluita.
Tarua. Solitalla on sekä julkisen että yksityisen sektorin asiakkaita ja asiakkaat vaihtelevat laidasta laitaan eri toimialoilta. (Toim. huom. Vuonna 2019 Cloudissa noin 55 % asiakkuuksista oli yksityiseltä sektorilta.)

#12 Projektit vaativat pitkäaikaista sitoutumista eli yhdessä ja samassa projektissa ollaan pitkään?
Totta, jos niin haluat! Aloittaessani Solitalla esimies kyseli jo etukäteen millaisia projekteja haluaisin tehdä ja mikä olisi taas ehdoton ei ja on ollut kiva huomata, että nämä on oikeasti otettu huomioon – toki se voi johtua siitä, että en ole vain tarpeeksi nirso. Projektien kestot meillä voi olla mitä tahansa parista työpäivästä vuosiin ja tekijät saattavat olla samanaikaisesti useammassa projektissa osana. Työkiertoakin toki harrastetaan projektien suhteen, eli lopullista sitoutumista ei vaadita.

Helinää jututti Minna Luiro, joka vastaa Solitalla Cloudin rekrytoinnista ja työnantajamielikuvasta. Jäikö jokin kysymys avoimeksi? Heräsikö sinulle ajatuksia joistakin yllä olevista aiheista? Voit olla yhteydessä suoraan Minnaan +358 40 843 6245 tai minna.luiro@solita.fi.

 

Mikäli työ Solitan Cloud-tiimissä houkuttelee, lähetä meille avoin hakemus.Voit myös tutustua tällä hetkellä avoinna oleviin työmahdollisuuksiin Solitalla.